lauantai 6. syyskuuta 2014

Tuumauksesta tuunaukseen

Jos joku vielä pari kuukautta sitten olisi kysynyt minulta, voisinko kuvitella itsesi piakkoin blogeeraamassa asiasta, josta et nyt tiedä mitään, olisin tuijottanut häntä silmät tyhjinä. Kankaan kyntäminen neulakoneella olisi ollut laitimmainen päähäni putkahtava blogin aihe. Minun käsissäni menivät verhonsaumatkin kieroon. Ompelukoneen nostin kaapista vain, kun housuja piti pienentää.

En ole varma, mikä oli ensimmäinen impulssini vaatteiden tuunaukseen. Ehkä se tapahtui heinäkuussa, kun olin lähdössä kurssittamaan Ahvenanmaan elävän ravinnon instituuttiin kahdeksi viikoksi. Kuvakertomus täällä:  http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/08/elavan-ravinnon-instituutissa.html . Mietin, mitkä vaatteet pitäisi pakata rinkkaan. Kotona aamulenkille koiran kanssa puin talvitakin, lapaset ja lakin (koira ei pukenut), koska oli talvikesä. Joka säähän pitäisi saaressa varautua, ja huomasin vaatteitteni näyttävän tylsiltä. Pidän kirkkaista väriyhdistelmistä, mutta suurin osa vaatteistani oli kuin mudassa hierottuja.Olin jo vuosia hakenut rättini kirpparilta, koska haluan elää ekologisesti. Pikkukaupungin kirppareiden vaatetarjonta oli väriltään ja tyyleiltäänkin - hmm - hillittyä.

Olin joskus leikkispäiten sovitellut vaatteita toisin kuin ne on tarkoitettu puettavan. Mutta mitäs, paidasta kun nipsaisee kauluksen pois ja ompelee tilalle vähän enemmän kangasta, meillä on haaremihousut. Spakaattia niissä ei pystynyt tekemään, mutta ihan hyvin kävelemään. Tämä projekti jää kuitenkin ensi kesäksi. Kuvan asu on lähtötilanne, ei uloslähtötilanne.

Myös suuria ja pitkiä huiveja olin pukenut kotileikeissäni ainoaksi vaatteekseni. Niistähän saa kieputettua ja solmittua vaikka mitä, enkä kyllä pistä tähän kuvia kokeiluistani.

Huomasin, että en erityisemmin pitänyt monestakaan vaatteestani. Olin joskus löytänyt kirjastosta upean kirjan, jossa vanhat vaatteet kiepautettiin yltympäriinsä tai hajotettiin osiin, tai niitä muokattiin muuten niin, että alkuperäinen vaate oli jotain aivan muuta. Tuollaisia vaatteita minäkin vetäisin päälleni mielelläni!

Kirjassa kaksi brittinaista teki varsin epäortodoksisia asioita varsinkin miesten puvuille ja paidoille.

Tuumasin, että tylsiä paitoja voisi elävöittää ompelemalla niihin kirkaskuosisia kangaspaloja. Koska olen joskus tehnyt paljon kortteja kollaasitekniikalla, värien ja palojen suunnittelu miellytti minua. 

Olin ensimmäistä kertaa elämässäni kiinnostunut vaatteista! Olen aina ollut vähän hukassa kun on pitänyt ostaa jotain päälleen. Tuunasin yhden paidan ja lähdin kurssittamaan. Kurssin iltajuhlaan halusin pitkän iltapuvun, eihän sitä usein saa sellaiseen tilaisuutta pukeutua. Tein sen lakanasta.

Rukoilin, että puku pysyisi ylhäällä; eihän siinä ollut nappeja eikä vetoketjuja. Näin trubaduuri Carmea sai hienossa mekossa laulaa yleisölle acca bella.

Kotiin päästyäni keksin vihdoin, millaisista vaatteista pidän. Sellaisista, jotka tuunaan omikseni! Synkkäkin väri käy pohjaksi, kun sitä saa värittää eri kuoseilla. Kirpparivalikoima laajenee yhtäkkiä valtavaksi ITE-ajattelulla! En erityisemmin osaa ommella, mutta me ei kerrota sitä Mealle. Koneeni ei osaa sitäkään vähää. Siltä luontuu vain suoraommel ja puolaaminenkin pitää tehdä käsivoimin.

En malta aloittaa blogia pistämällä tähän ensimmäisiä tuunauksiani enkä hienointakaan, vaan uusimman. Toin kirpparilta trikoopaidan, värisävy tiskirätti. En koskaan ostaisi beigeä paitaa. Runsaan kuukauden aikana olen ehtinyt kantaa kirppareilta halpoja kirkasvärisiä vaatteita, joista leikkelen paloja ja sommittelen niitä vaatteisiin.

Olin ostanut kirpparilta kohopunakuvioisen bleiserin, jollaista en koskaan käyttäisi sellaisenaan. Sovitin siihen pari muuta kangasta ja sommittelin kuvion. Ompelin osaset yhdeksi palaksi ja sitten vasta paitaan. En ole visuaalisesti erityisen lahjakas enkä ymmärrä värien enkä kuosien yhdistelystä mitään. Käytän paljon aikaa kangaspalojen yhteen sovitteluun.
 

Jos osaisin, pistäisin kuvia vierekkäin. Sydän oikealla paikallaan, vasemmalla puolella.

Blogaan myös täällä:
hellatonkokki.blogspot.com


9 kommenttia:

 1. Nyt minäkin tiedän mitä teen tylsille trikoopaidoilleni kunhan ehdin :) kauluspaita housut vaikuttaa myös mielenkiintoisilta.

  VastaaPoista
 2. Hei Tanja, maailmankaikkeuden ensimmäinen kommentoija uudennahkeassa päiväkirjassani! Kangaspaloilla leikkiminen on hauskaa, ja vielä tv:kin pitää välillä seuraa. Hauska nimitys tuo kauluspaitahousut!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla jää odottamaan muita tuunaus vaatteita. Itse pistänyt trikoopaitaan pitsejä, joten voisinkin jo kokeilla kangaspaloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsillä saakin kivasti ilmettä muihin, erirakenteisiin kankaisiin.

   Poista
 4. Mainiota, eko-Mea. Anna koneesi kyntää hurjana edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! Tiedä miten hurja pari meistä vielä tuleekaan.

   Poista
 5. Hauska idea tuo kauluspaidasta housujen tekeminen! Johan sitä on tullut villapaitoja ommeltua housuiksi, niin miksei kauluspaitaakin :) Täytyypä laittaa harkintaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villapaidoista housuja, olisiko jossain kuvia, kuulostaa kiinnostavalta!

   Poista
  2. Minun villapaitapöksyistä löytyy kuvat blogistani http://nala689.vuodatus.net/lue/2014/01/uusi-alku

   Poista